ampelia

Εισαγωγή

Στο πέρασμα των αιώνων λιγοστές ποικιλίες φυτών κατάφεραν να επιβιώσουν στο αφιλόξενο οικοσύστημα της Σαντορίνης. Πεισματικά και επίμονα προσαρμόστηκαν στις ακραίες εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Περιόρισαν τις απαιτήσεις τους σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Ανέπτυξαν δυνατό ριζικό σύστημα που διαπερνά το συνεκτικό ηφαιστειογενές έδαφος αναζητώντας την ελάχιστη, παγιδευμένη στην ελαφρόπετρα, υγρασία. Διαμόρφωσαν περίτεχνα το υπέργειο τμήμα τους ώστε να είναι ανθεκτικά στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία, στους ισχυρούς ανέμους και να περιορίζουν την εξάτμιση της πολύτιμης υγρασίας. Αξιοποίησαν την αλμύρα της θάλασσας για να ενισχύσουν την ιδιαιτερότητά τους.

Και όταν καρπίζουν, η μικρή, εκλεκτή παραγωγή τους εκπλήσσει με την πληθωρική, μεστή και συμπυκνωμένη γεύση.