food

Ανασκόπηση

Ανασκόπηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν
στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη»

Η Σαντορίνη είναι εικόνες γνώριμες, όπου κυριαρχούν το βαθύ μπλε της Καλντέρας, οι κοκκινόμαυροι και ασπρόμαυροι βράχοι που στολίζονται από τη λευκή γραμμή των οικισμών και αστράφτουν στο φως του Αιγαίου. Είναι ήχοι, είναι ντοπιολαλιά, είναι χρώμα, είναι μυρωδιά από την πρωινή δροσιά. Αγέρωχη και μυστηριώδης μαγνητίζει τις αισθήσεις του ταξιδιώτη.

Η Σαντορίνη όμως είναι και γεύση. Γεύση ιδιαίτερη, έντονη, γεύση συνυφασμένη με τη δημιουργία του τόπου, μία δημιουργία που θα μπορούσε να πει κανείς, πως είναι η μικρογραφία αυτής του Σύμπαντος. Ότι γεννιέται πάνω της, έχει τα χαρακτηριστικά αυτής της εκρηκτικής δημιουργίας.

Η Σαντορίνη, παρά το γεγονός ότι για αιώνες έζησε από τα αγροτικά της προϊόντα, τουριστικά έγινε γνωστή για άλλα πλεονεκτήματά της. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες ανέδειξε ένα εγγενές πλεονέκτημά της. Τα προϊόντα της μοναδικά και ιδιαίτερα, όπως και το τοπίο της και μάλιστα, όχι αυτό που απεικονίστηκε στα καρτ-ποστάλ, αλλά εκείνο το αθέατο, εκείνο που ανακαλύπτει ο περιηγητής, ο επισκέπτης των ειδικών ενδιαφερόντων. Τα προϊόντα της, γεννήματα του ιδιόμορφου και αφιλόξενου οικοσυστήματος, αναδείχθηκαν από εμπνευσμένους επαγγελματίες της γαστρονομίας.

Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προορισμού, το σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας για όλους τους επισκέπτες, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης, την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος, τη δημιουργία πόλου έλξης τουριστών ειδικού γαστρονομικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη βήμα.

Ο Δήμος Θήρας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακήρυξε το 2013 ως ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η μεθοδική και συλλογική προσπάθεια ετών.

Δημιουργήθηκε ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός, που συνέδεσε το παρελθόν του νησιού της εποχής της ακμής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και ανέδειξε την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειακών εδαφών της Σαντορίνης.

Ένα γεγονός, που εκτός από την οινογαστρονομία αυτή καθεαυτή αγκάλιασε τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό.

Η Σαντορίνη έχει εντάξει στο τουριστικό της χαρτοφυλάκιο τη γαστρονομία και διεκδίκησε επιτυχώς μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.

Τα μοναδικά αγροτικά μας προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη, η φάβα, το τοματάκι και κυρίως το κρασί, συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας. Ιδιαίτερο κρασί, μοναδικό είδος φάβας, τοματάκι απίστευτης γεύσης και άλλα λιγότερο γνωστά, όπως η άσπρη και πράσινη μελιτζάνα, το στρογγυλό κολοκυθάκι, η κάπαρη, το κατσούνι είναι οι πρεσβευτές του νησιού.

Η Γαστρονομία στη Σαντορίνη είναι υπόθεση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Θήρας και της Θηρασίας, των μεταποιητικών επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων, των επιχειρήσεων εστίασης, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των γραφείων τουρισμού και εξειδικευμένου γαστρονομικού  και οινικού τουρισμού, των πολιτιστικών συλλόγων και των συλλογικών μας φορέων, που με συντονισμό διαμορφώνουν την ταυτότητα της περιοχής και συντελούν στην τοπική ανάπτυξη.

Η στήριξη στην προσπάθεια ήταν συνολική καθώς έγινε αντιληπτό το όφελος που προκύπτει συνολικά για τα νησιά μας.

Τη σημαντικότερη παράμετρο της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος αποτέλεσε ο ανθρώπινος παράγοντας, η προσωπικότητα και το μεράκι του αγρότη και του γεωπόνου που μοχθούν για την καλλιέργεια της θηραϊκής γης, του οινοποιού, του σεφ, του επαγγελματία της εστίασης που προσφέρει το προϊόν στον τελικό καταναλωτή.

Ο Δήμος Θήρας δημοσιεύει αναλυτική ανασκόπηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν.

http://santorini2013.gr/wp-content/uploads/2014/05/santorini2013_year_of_gastronomy.pdf