tamatokeftedes

Τοπική γαστρονομία

Η κουζίνα της Σαντορίνης βασίζεται κυρίως στα αγροτικά της προϊόντα. Προϊόντα θρεμμένα με το ηφαιστειογενές χώμα της, τη δροσιά της θάλασσας και τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Προϊόντα με γεύση μοναδική που δίνουν εξαίρετο υλικό, για φαγητά πρωτότυπα, γευστικά και υγιεινά.

Η Σαντορίνη, ένα νησί κατεξοχήν αγροτικής οικονομίας, τη δεκαετία του 1960 δεν έχει ακόμα συνέλθει από τον μεγάλο σεισμό του 1956, βλέπει τον τουρισμό σαν ένα δώρο για οικονομική ανάπτυξη.

Αρχίζουν σιγά σιγά οι ταβέρνες της Σαντορίνης να προσφέρουν στους επισκέπτες, εδέσματα που βρίσκονταν στο καθημερινό τραπέζι των κατοίκων του νησιού όπως ντοματοκεφτέδες, φάβα και κρασί.

Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού προσελκύει επιχειρηματίες από άλλα μέρη της Ελλάδας που ανοίγουν τα δικά τους εστιατόρια στο νησί.

Τότε είναι που αρχίζει δειλά δειλά να σχηματίζεται η γαστρονομική ταυτότητα του νησιού, με τοπικές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές, εστιατόρια με ελληνική κουζίνα αλλά και ταυτόχρονα μια νέα κατηγορία, εστιατόρια που πάνε την τοπική κουζίνα λίγο παραπέρα, προσπαθώντας να παντρέψουν τα μοναδικά προϊόντα του νησιού με τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας.

Τους πρωτεργάτες τους ακολούθησαν και άλλοι, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε σήμερα ότι το νησί καλύπτει κάθε ανάγκη αυτών που αγαπούν το καλό φαγητό και το καλό κρασί.

Μικρές ταβέρνες στις παραλίες του νησιού, εστιατόρια ελληνικής κουζίνας στην ενδοχώρα, αλλά και αρκετά σημεία όπου σερβίρεται μια υψηλού επιπέδου τοπική – δημιουργική κουζίνα.