Φάβα
Φάβα Σαντορίνης
Αναγνωρισμένη από την ΕΕ ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Τη βρίσκουμε σε μορφή συσκευασμένου – μεταποιημένου προϊόντος.
Είναι οι αποξηραμένες, αποφλοιωμένες και θρυμματισμένες κοτυληδόνες του φυτού Lathyrus Clymenum L. της οικογένειας των ψυχανθών Οικ. Fabaceae.
Το χρώμα της είναι υποκίτρινο, και το σχήμα της πεπλατυσμένο δισκοειδές με διάμετρο περίπου 2mm.
Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (20%) και υδατάνθρακες (63%), μέγιστη υγρασία 13% .
Οι φυσικοχημικές ιδιότητες της Φάβας Σαντορίνης επιτρέπουν να μαγειρεύεται πολύ εύκολα (μικρός χρόνος βρασίματος) και να χυλώνει ομοιόμορφα, αποκτώντας μοναδικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες, εξαιρετική αφρώδη υφή και χαρακτηριστική υπόγλυκη γεύση.